[...] smakołyków, w tym także różnego rodzaju pasty do kanapek lub kawałków surowych warzyw. Nie mogło zabraknąć także hummusu. Wersja klasyczna to po prostu ciecierzyca, woda, olej rzepakowy zamiast oliwy, pasta z nasion sezamu i delikatne przyprawy. Skład sprawia wrażenie godnego uwagi, nie wiadomo jednak, co się kryje pod hasłem "mieszanka [...]
Stan zapalny jest częścią odpowiedzi immunologicznej organizmu. Pojawia się w naszym organizmie pod wpływem jakiegoś czynnika, którym zazwyczaj jest bakteria lub uszkodzona tkanka. Nie jest to nic nadzwyczajnego, ale jeśli organizm nie może sobie z tym poradzić, to przewlekły stan zapalny może wyrządzić wiele szkód i przyczynić się do poważnych [...]
[...] magnezu, nie ma tutaj żadnych innych zagęszczaczy i konserwantów. Skład 56% beszamel: sos beszamelowy , 20% sos pesto: 69% bazylia, 9% tarty ser (mleko, sól), 8% masło, 5% olej słonecznikowy, 3% oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia, sól, czosnek, 0,4% orzechy pinii, przyprawy, 18% świeży makaron jajeczny: semolina z pszenicy [...]
Wege pasta w stylu greckim z serii Vemondo, to pasta mająca nawiązywać swoim składem do kuchni krajów śródziemnomorskich. Producenci zdecydowali się wykorzystać tutaj dwa rodzaje cukinii (żółtą i zieloną), oliwki, soczewicę zieloną i różne przyprawy.
[...] ale różnica ta jest subtelna. Plusem jest z pewnością konsystencja, ponieważ jest taka sama jak w oryginale, co z pewnością zachęca do konsumpcji. Skład Bazylia 38%, olej słonecznikowy, ziemniaki, woda, tofu - przetwór sojowy 8% (woda, soja, chlorek magnezu), orzechy nerkowca, błonnik grochowy, sól, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy; [...]
[...] dominują przyprawy, ale to normalna cecha orientalnych dań. Są dość kruche, ale nie rozpadają się na widelcu. Skład Ciecierzyca namoczona 68%, cebula mrożona 9,7%, olej rzepakowy, białko grochowe, substancja zagęszczająca: skrobia modyfikowana, natka pietruszki suszona, sól, kolendra 0,5%, czosnek granulowany, substancja spulchniająca: [...]
Czego potrzebujemy: 2 średnie cukinie - około 600 g 50 g komosy ryżowej 5 g oleju 50 g suszonych pomidorów 20 g oliwek 50 g fety Jak przygotować: Rozgrzewamy na małej patelni olej. Wsypujemy sucha komosę i prażymy około minuty uważając by nie przypalić. Następnie gotujemy ją zgodnie z instrukcja podaną na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy i [...]
[...] bialy tez nie jest zly obecnie mam ryz parboiled i ten tez z tego co czytalem jest niezly a jaki wy polecacie? Teraz moze o oliwie z oliwek bylem w makrecie i kupilem litr oleju z oliwek 1 tloczenia na zimno w puszcze za 14zl a tej samej firmy wloskiej Goccia Doro olej ale w butelce takze litrowej kosztuje za 27zl dziwi mnie taka roznica w [...]
[...] 5 posiłek 30g białka "Protein 80" B=24 T=0,5 WW=1,5 kcal=112,5 200ml mleka 0% B=6 T=0 WW=9,6 kcal=70 suma w posiłku B=30 T=0,5 WW=11,1 kcal=182,5 ***suma 5 posiłków= B=156,3 T=110,2 WW=341,1 kcal=3214,5*** Jak pilem dzisiaj (1x w zyciu) olej z oliwek to myslalem ze puszcze takiego hafta ze hoho... wiec sie pytam czy mozna zastąpić to g****?
witam mam poytanie czy w posilku 1.z rana moge dac 10g oliwy z oliwek lub oleju lnianego???czynajlepiej na noc,Czy moze byc np. rano i na wieczor 15g oliwa z oliwek??prosze o odp
"Men's Health / maj 2007: Olej rzepakowy "oliwą północy". Nasz polski olej rzepakowy jest nawet zdrowszy niż oliwa z oliwek. Jeszcze niedawno większość lekarzy twierdziła, że absolutnie najzdrowszym tłuszczem roślinnym jest oliwa z oliwek, a olej rzepakowy nadaje się się co najwyżej do produkcji biopaliw. Sytuacja uległa zmianie - olej [...]
Witam, Które źródło tłuszczów będzie najlepsze? A może stosować wszystkie cyklicznie. Macie jakąś wyrobioną opinię a może ktoś zna badania? OLEJ Z RYŻU nasycone:18g jednonienasycone:43g wielonienasycone:39g(omega6/omega3 brak danych) Wit. E: 8,6mg OLIWA Z OLIWEK nasycone:13,8g jednonienasycone:69,1 wielonienasycone:8,5(omega6-7,5g/omega3-1g) [...]
Który olej najzdrowszy? Mówi prof. dr hab. Krzysztof Krygier, specjalista chemii i technologii tłuszczów, wykładowca na SGGW: - Nie ma wątpliwości, że ciekłe oleje roślinne to najzdrowsza grupa tłuszczów. Natomiast kwestia, który olej można uznać za najlepszy, jest sporna. Większość Polaków (i nie tylko) na pierwszym miejscu stawia oliwę z oliwek. [...]
Chciałbym żebyście pomogli mi i rozwiali pewne wątpliwości. Wiem że oliwa z oliwek i olej lniany to nie zamienniki, jednak chciałbym zapytać czy jest jakaś określona pora lub posiłek kiedy powinno się dodawać jeden i drugi. Oczywiście mowa o odchudzaniu. Moje zapotrzebowanie tłuszczy to 71,5g = 643kcal Jedna łyżeczka - 4,6g oleju, czy oliwy = 41,4 [...]
[...] leniwy jestem ) Poprosiłem o Oliwę z oliwek, ale podobno nie było... Niestety o tym dowiedziałem się dopiero wtedy, kiedy zostałem szczęśliwym posiadaczem "mieszanki oleju słonecznikowego i oliwy z wytłoczyn z oliwek" Zacytuję trochę z etykiety produktu: "Mieszanka olejów roślinnych zawiera 75% oleju słonecznikowego z dodatkiem 25% oliwy [...]
Mam pytanie... czego lepiej uzywac do smażenia zwykłych olejów roslinnych czy oliwy z oliwek? bo z tego co slyszalem to oliwa sie utlenia i nie wskazane jest jej stosowanie do smażenia.. to prawada? z góry dzieki pozdrawiam :)
przeczytalem juz wiele postow na temat oliwy z oliwek i oleju lnianego ale nie otrzymalem jednoznacznej odpowiedzi ktory z tych prodoktow jest lepszy. fatkem jest to ze posiadaja one zdrowe tluszcze o3 i o6 .niejeden sie pewnie zastanawia ktory jest lepszy w naszej diecie .mam nadzieje ze w udtworzonym przezemnie poscie nastapi mala polemika na [...]